آیا می توان گفت که با توبه هم آثار دنیوی و هم آثار اخروی گناه محو می شود ؟
از این نظر توبه درجات دارد . اگر این بازگشت با همه وجود و قطعی باشد بدون تردید آقار منفی گناهان محو خواهد شد . ضن اینکه باید توجه کرد که اگر گناهان انجام شده ، آسیب خارجی داشته مثلآ حق النسی از میان رفته یا در مواردی که گناهان آثار مشخص بیرونی داشته و به کسانی آسیب زده ، باید آسیب ها جبران شوند . در واقع انقلاب درونی بر اثر توبه وقتی مثمرثمر است که صد در صد جبران آسیب های وارد شده به دیگران باشیم . توبه در این مواردباید با رفع آسیب ها توآم باشد . با این شرایط می توان گفت که توبه هم دارای آثار دنیوی و هم دارای آثار اخروی است
بنابراین مقدمات توبه اصلاح مسیر کلی زندگی از دنیا به سوی خدای متعال است
توبه کردن در حقیقت گناه - یعنی پشت به خدا کردن و در راهی رفتن که انسان را از خدا دور می کند . اثر معنوی این دور شدن از خدا ، تاریک شدن دل است ، زیرا خداوند نور آسمان و زمین است - الله نورالسموات والارض - و دور شدن از خدا ، یعنی دور شدن از نور و تاریک شدن باطن انسان . توبه در مقابل آن است . یعنی بازگشت از راه تاریک گذشته و حرکت به سوی نور خداوند که طبعآ اثرش نورانی شدن انسان است و تاریکی های گذشته با نور الهی است که بر دل می تابد از بین خواهد رفت .
حقیقت توبه همان پشیمانی و ندامت از گناه است که لازمه آن تصمیم بر ترک گناه در آینده است ، یعنی اگر گناه گذشته کاری بوده که قابل جبران است باید در صدد جبران برآیدو به این ترتیب ارکان توبه را می توان در چهار چیز خلاصه کرد :
1: ندامت 2: تصمیم بر ترک در آینده 3: جبران گذشته 4: استغفار و طلب بخشش و مغفرت از خداوند
بنابراین نقش توبه در بازگشایی در سعادت و قرار گرفتن در مسیر حق و اصلاح عملکردهای غلط گذشته و گشودن دریچه امید به رویانسان بسیار اساسی است . بسیار می شود که از انسان در طول زندگی به ویژه در آغاز تربیت و اصلاح نفس ، لغزش هایی سر می زند ، اگر درهای بازگشت به روی او بسته شود مآیوس می گردد و برای همیشه از راه می ماند و لذا در مکتب تربیتیاسلام ، توبه به عنوانیک اصل تربیتی با اهمیت زیاد مطرح است و اسلام از تمام گنه کاران دعوت می کند که برای اصلاح خویش و جبران گذشته از این در وارد شوند .
این صحیح نیست که مثلآ جلوی دیگران فردی را به دروغ و حیله متهم کنیم و بعد در خلوت خود استغفار نماید پس باید حقوقی از خداوند مثل نماز و روزه و عبادات و تکالیفی را که ضایع و ترک کرده و نیز حقوقی از مردم را که تباه ساخته جبران نماید و آن ها را تدارک کند و از کسی که حقش را ضایع کرده است حلالیت بطلبد
نظرات شما عزیزان:
ادامه مطلب |