برخي افراد سعي ميكنند براي فرار از شرايط موجود در كشور خود به كشوري ديگر مهاجرت كنند زيرا تصور ميكنند در كشوري ديگر با امنيت و آرامش به زندگي خود ادامه ميدهند. اما شهروندان چيني كه به امريكا يا حتي ساير كشورهاي جهان مهاجرت ميكنند شايد تنها شهرونداني باشند كه پس از فرار از مرزهاي خود نيز امنيت ندارند و هر لحظه ممكن است توسط يكي از ماموران امنيتي چين دستگير و به هر طريق ممكن به چين بازگردانده شوند. اين اقدام نيروهاي امنيتي چين به عمليات شكار روباه معروف است كه اخيرا بهشدت مورد اعتراض دولت امريكا قرار گرفته است.
مقامات امريكايي به پكن هشدار دادهاند كه به اين عمليات خاتمه دهند. اين هشدار نشان از خشم ايالات متحده از اين عمليات در خاك خود دارد كه باعث ايجاد ارعاب در خاك امريكا شده است. امريكا چين را متهم كرده است كه اين كشور در خاك امريكا شهروندان خود را شكار ميكند و به چين باز ميگرداند و از اين طريق قوانين بينالمللي را زيرپا ميگذارد. اين موضوع در كنار موضوعات ديگر همچون سرقت اطلاعات شهروندان امريكايي از سرور وزارت كشور امريكا و ساير حملات سايبري باعث شده است تا تنش ميان روابط واشنگتن و پكن بهشدت بالا گرفته و شرايط در روابط گسترده دو طرف بهشدت پيچيده شود. اين در حالي است كه واشنگتن ماه ميلادي آينده ميزبان شيجين پينگ، رييسجمهور چين است و برنامه ديدار شي جين پينگ و اوباما تنظيم شده است.
اوباما و شي جين پينگ در ديدار خود موضوعات متعددي را مورد بررسي قرار خواهند داد. اما به نظر ميرسد روز به روز موضوعات بيشتري به ليست دستور كار اضافه ميشود كه اكنون علاوه بر موضوعات اقتصادي مهمترين موضوعات عمليات شكار روباه و حملات سايبري از خاك چين به ايالات متحده است.
عمليات شكار روباه چيست؟ عمليات شكار روباه شايد يكي از جمله عملياتهايي باشد كه تنها دولت چين ميتواند به چنين وسعتي اين كار را انجام دهد. روزنامه نيويوركتايمز در خصوص عمليات شكار روباه اينگونه شرح ميدهد كه چين نيروهاي امنيتي و جاسوسان خود را از طريق ويزاهاي توريستي يا تجاري به ايالات متحده امريكا ميفرستد. نيروهاي چيني، هموطنان خود در ايالات متحده را شناسايي ميكنند و با نزديك شدن به اين افراد آنها را ميربايند و به خاك چين باز ميگردانند. اين نيروهاي امنيتي حتي از افراد سفارتخانه چين در امريكا نيز هستند كه پوشش آنها به گونهاي است كه قابل شناسايي نيستند يا به وسيله مصونيت ديپلماتيك خود ميتوانند به راحتي دست به چنين اقداماتي بزنند. به هر ترتيب يكي از راههاي انتقال اين افراد به چين نيز كشتيهاي بازرگاني چيني است كه به امريكا ميآيند و هنگام بازگشت نيز از ايالات متحده اين افراد را به چين باز ميگردانند.
يكي ديگر از شيوههايي كه چينيها از آن براي بازگرداندن فراريها استفاده ميكنند از طريق خانوادههاي آنهاست، آنگونه كه لي گونگ جينگ، يكي از مقامهاي اداره مبارزه با فساد مالي و بزهكاريهاي اقتصادي در وزارت امنيت عمومي چين اشاره ميكند، يك فراري مانند بادبادكي در پرواز است. اگر او در خارج كشور هم زندگي كند، يك سر نخ به او وصل است و اين سرنخ در چين قرار دارد و همواره ميتوان او را از طريق خانوادهاش پيدا كرد. اما هنوز مشخص نيست كه چين چگونه از خانوادههاي مهاجران و فراريان براي استرداد خودشان به پكن استفاده ميكند. آنگونه كه مقامات چيني عنوان داشتهاند آنها با عمليات شكار روباه طي سال ۲۰۱۴ توانستهاند نزديك به ۹۳۰ تن از فراريان چيني را به خاك خود باز گردانند. به گزارش وزارت امنيت عمومي چين بيش از ۷۰ نفر از آنها به صورت داوطلبانه به خاك چين بازگشتهاند.
اختلاف ميان دادگستري چين و امريكا دولت چين و امريكا قراردادي براي استرداد مجرمان يا فراريان ندارند از همين رو آنگونه كه دولت امريكا اعلام كرده است اين كشور محلي براي پناهجويان چيني است. از طرفي مقامات قضايي چين عنوان كردهاند كه ايالات متحده به خلافكاران و مفسدان اقتصادي در چين بهطور عمد پناهندگي اعطا ميكند. در صورتي كه اين افراد بايد طبق قوانين داخلي چين محاكمه شوند؛ موضوعي كه از سوي مقامات قضايي ايالات متحده رد شده است، زيرا آنها معتقدند ما در خصوص اين فراريان از چين مداركي براي اثبات اتهاماتشان خواستيم ولي آنها هيچگاه به ما مدارك و شواهد روشني ارايه ندادهاند.
علاوه بر اين مقامات قضايي امريكا عنوان كردهاند كه به تازگي مداركي را به دست آوردهاند كه تهديد و فشارها روي خانوادههاي فراريان بهشدت افزايش يافته است. همچنين امريكا و چين اين مشكل را با يكديگر دارند كه چين متهمان امريكايي را در خاك خود با قوانين داخلي محاكمه ميكند و امريكا نيز هيچگاه تعهدي براي استرداد فراريان نميدهد از همين رو هيچگاه نميتوان منتظر بود كه در اين خصوص دو كشور به دستاورد خاصي دست پيدا كنند.
شبيهسازي عمليات چينيها اما اين سبك از عمليات را از خود امريكاييها الگوبرداري كردهاند. ايالات متحده پس از عمليات تروريستي يازده سپتامبر تيمي را به خاورميانه و آفريقا اعزام كرد كه در آن مظنونان همكاري با القاعده ربوده و به زندانهاي مخفي سيا منتقل ميشدند و بازجوييهايي از آنها براي جلوگيري از عملياتهاي تروريستي انجام ميشد. اين افراد زير شديدترين شكنجههاي جسماني و رواني قرار ميگرفتند تا اطلاعات خود را افشا كنند. منبع: اعتماد
نظرات شما عزیزان:
ادامه مطلب |