دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: در زمان دفاع مقدس تجربه اداره یک جنگ با ابعاد دیپلماسی و اقتصاد را نداشتیم اما مسئولین جنگ افراد شجاع و هوشمندی بودند.
به گزارش خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، سرلشکر محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در برنامه تیتر امشب که از شبکه خبر پخش شد با اشاره به اهمیت جعبه سیاه جنگ و ابعاد آن عنوان داشت: وقتی جعبه سیاه مشخص شود که ما 30 هزار نوار ضبط شده داریم که کامل پخش نشده است و به مرور صورت می گیرد.
وی افزود: من قبلا پرهیز می کردم خاطرات را بگویم اما کتاب خاطراتم بیرون آمده و در 60 جلسه همه خاطرات را می توان بازگوکرد.
سرلشکر رضایی با بیان راهبردهای نظامی در دفاع مقدس ادامه داد: معمولا جنگ ها پیچیده ترین رویدادهای یک کشورند. یک بخش از جنگ روحیه ملت و عقبه دفاعی یک کشور است.
سرلشکر رضایی با بیان اینکه رهبری و آقای هاشمی در جنگ تحمیلی نقش مهمی داشتند اظهار داشت: ما قبل از انقلاب کار چریکی می کردیم اما تجربه اداره یک جنگ با ابعاد دیپلماسی و اقتصاد را نداشتیم ؛ اما مسئولین جنگ افراد شجاع و هوشمندی بودند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: بنی صدر فرمانده کل قوا بود اما هرکس هرچه می گفت آن را قبول می کرد و در راهبردهایش شکست خورد و در سال اول جنگ راهبرد نظامی نداشتیم سال دوم جنگ عملیات ثامن الائمه را انجام دادیم و سپس در سال های بعدی عملیات های طریق القدس و بیت المقدس و فتح المبین داشتیم و بررسی کردیم که اگر اتش بس را در سال های اول قبول کنیم معلوم نبود کی جنگ تمام شود.
سرلشکر رضایی با اشاره به عملیات رمضان و لزوم پیروزی در جنگ تحمیلی یادآور شد: آقای هاشمی معتقد بود یک عملیات موفق انجام دهیم و جنگ را آبرومندانه به پایان ببریم اما ما معتقد بودیم که جنگ باید تا شکست کامل دشمن ادامه یابد . اقای هاشمی نظراتش را پیش رهبری می برد و بررسی می شد.
وی درباره ساز و کار انجام عملیات والفجر مقدماتی و کربلای 4 یاد اور شد: در عملیات والفجر مقدماتی و کربلای 4 باید اصلاحاتی انجام می دادیم. سخت ترین عملیات دفاع مقدس از نظر فشارهای دشمن عملیات فاو بود و ما در پدافند 75 شبانه روز و پیوسته جنگ داشتیم. در عملیات کربلای 5 هم فشار سنگینی وجود داشت و 20 شبانه روز گلوله ( از سوی دشمن) می بارید .
وی ادامه داد: والفجر 8 و کربلای 5 بیشترین موفقیت را داشت و کربلای 5 به دلیل انکه بیشترین شدت اتش را داشت بیشترین شهید را داد. اگر دوباره فرمانده سپاه در دفاع مقدس می شدم در نحوه و چگونگی عملیات ها اصلاحات انجام می دادم و در عملیات کربلای 4 ، 15 گردان کافی بود.
فرمانده اسبق کل سپاه تاکید کرد: ما در بعد سیاسی اگر جنگ تحمیلی تکرار شود حتما راهبردمان را تغییر می دادیم اگر دوباره جنگ تحمیلی شود ما می گوییم که قرار داد 1975 را اجرایی کنید و اگر صورت نمی گرفت حمله می کردیم.
سرلشکر رضایی گفت: من برای اجرایی شدن عملیات کربلا 5 موافق بودم و فرماندهان مخالف، آخرش آقای هاشمی میخواست رای گیری کند که من گفتم اینجا مجلس نیست که رای گیری شود و نهایتا عملیات انجام شد.
وی درباره نحوه انجام عملیات کربلای 5 اظهار داشت: در آن زمان میان من و برخی فرماندهان اختلاف نظر وجود داشت و آیتالله هاشمی نیز در بین ما قرار می گرفت، نظر من این بود که باید عملیات کنیم و فرماندهان می گفتند نه که پس از بحث و تبادل نظر با آقای هاشمی نتیجه به انجام عملیات شد که نتیجه آن عملیات کربلای 5 با موفقیت های فراوان بود.
فرمانده سابق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ادامه داد: در آن زمان ما در دو سمت در حال نبرد بودیم از یک طرف پشت میز دیپلماسی که از همان ابتدا به دنبال تحقق حرف امام راحل بودیم و از طرف دیگر در بیرون میز مذاکره از سقوط صدام تا راه آزادی قدس از کربلا می گذرد حرف می زدیم که عدهای موافق میز مذاکره و عدهای موافق حرف امام در میدان نبرد بودند که اگر میز مذاکره با خواسته های ما مطابقت نداشت تا قدس هم پیش می رفتیم.
وی با اشاره به دستاورد های دوران دفاع مقدس تصریح کرد: اگر امروز ما از نتایج آن دوران درست استفاده کنیم میتوانیم به راحتی تا 200 سال آینده کشور را اداره کنیم مانند اتفاقی که در بحث اتمی افتاد و برجام شکل گرفت که البته با تمام انتقادهایی که به آن داریم اما می توان آن را به عنوان یک دستاورد دیپلماسی دانست چرا که ما با دیپلماسی قوی در دوران دفاع مقدس توانستیم به این سطح از دیپلماسی برسیم.
سرلشکر رضایی افزود: جنگ دولت مردان ما را آب دیده کرد و باعث شد تا ما در آن زمان 20 تا 30 سال از لحاظ تجربه حکومت داری جلو بیفتیم.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره برخی مشکلات آن دوران بیان داشت: البته در آن دوران مشکلاتی نیز وجود داشت مانند این مسئله که ما در میدان نبرد می گفتیم صدام باید ساقط شود اما دوستان در پشت میز دیپلماسی می گفتند که باید به یک حمله قوی بسنده کرد که کنار هم قرار دادن این دو کمی مشکل بود و از طرف دیگر آمریکا از صدام حمایت می کرد و بارها تهدید کرده بود که اگر ایران نزدیک بغداد شود از بمب اتمی استفاده می کند اما امام راحل به این حرف ها کاری نداشتند و بارها اعلام کردند که وای به صدام اگر من حکم جهاد به زنان ایران بدهم که با این روش او را تهدید می کردند.
وی درباره قطعنامه 598 اظهار داشت: در ابتدا این قطعنامه توسط ما پذیرفته نشد چرا که برخی ها می خواستند برخی مطالب مانند اولویت تعیین متجاوز را تغییر دهند که ایران آن را نپذیرفت و اعلام کرد که باید قطعنامه عوض شود که نتیجه آن شکل گیری قطعنامه 598 بود که در ابتدا و به دلیل ورود نیروهای ایرانی به خاک عراق صدام آن را نپذیرفت و به انجام عملیات علیه کشور ما ادامه داد و در روزهای پایانی نیز دو عملیات انجام داد که شکست آن دو عملیات موجب شد تا صدام قطعنامه 598 را بپذیرد.
فرمانده سابق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درباره ناگفتههای دفاع مقدس افزود: ناگفته ها زیاد است که برخی از آنها به دلیل ارجع بودن حفظ ارزش های دفاع مقدس نسبت به منافع شخصی نباید گفته شود اما برخی مطالب مانند مسئله آمدن مک فارلین به ایران برای مذاکره با ما نیز باید گفته شود تا فرماندهان و مسئولان از آن درس بگیرند.
وی درباره بزرگترین حسرتش از دوران دفاع مقدس اظهار داشت: بزرگترین حسرت من این است که نتوانستیم در آن دوران صدام را ساقط کنیم که هنوز بر دل من مانده است.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: در ارتش عراق فرماندهان بااستعدادی وجود داشت که حتی در بیشتر موارد شعور عملیاتی صدام از آنها کمتر بود. در زمان جنگ اداره عملیات برعهده آمریکا بود و برخی کشورها مانند مصر و روسیه پشتیبانی تاکتیکی را برعهده داشتند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا فرماندهی در دوران جنگ برای زیارت کربلا و یا نجف به خاک عراق رفته بود تصریح کرد: هیچ یک از فرماندهان برای این کار وارد خاک عراق نشدند اما بچه های اطلاعات و عملیات که بار شناسایی میرفتند بارها این کار را کردهاند.
فرمانده سابق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی افزود: ما جنگ را به گونهای اداره کردیم که هم نگاه به حال و هم نگاه به آینده که از همین رو دانشگاهها را با خود همراه کردیم که نتیجه آن امروزه ساخت تجهیزات پیشرفته شده و در بحث اقتصادی نیز حرف ما همین است، ما در بحث امنیت روی ریل افتاده آیم که باید این ریل را در اقتصاد نیز ایجاد کنیم.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره این مسئله که اگر دوباره جنگ شود از چه امکاناتی استفاده خواهد شد بیان داشت: متناسب با تهدیدات از تجهیزات خود بهره می بریم اما دستمان را نیز برای دشمن رو نمی کنیم البته همه باید بدانند که ما جنگی را آغاز نکرده و نمی کنیم اما اگر کسی جنگی را به تحمیل کند پاسخ سختی به او می دهیم.
سرلشکر رضایی در بخش پایانی سخنانش خاطر نشان کرد: اگر امروز ما در سوریه و عراق عملیات مستشاری نداشتیم باید با تروریست ها در مرزهای خود می جنگیدیم و متحمل خسارت های زیادی می شدیم.
نظرات شما عزیزان:
ادامه مطلب |